آشنایی با سیستم عامل آندروید (بخش اول)، تصور دنیای بدون اندروید کار چندان سادهای نیست. تقریبا ۱۰ سال از عرضهی اندروید میگذرد و حالا به لطف بیش از ۲ میلیارد کاربر، اندروید به پرطرفدارترین سیستمعامل جهان بدل شده است. اما بهرغم این حضور همهجانبه، پرسش «اندروید چیست؟» پاسخ سادهای ندارد. هرچند سیستمعامل iOS در گجتهای مختلف ظاهر یکسانی دارد و فقط هم گجتهای ساخت اپل از آن بهره میبرند، اما سیستم عامل اندروید در انواع و اقسام گوشیهای شرکتهای مختلف حضور دارد و این اندرویدها عمدتا شباهت چندانی به یکدیگر ندارند. دلیل این عدم شباهتها چیست؟
سیستم عامل اندروید چیست؟
اندروید یک سیستمعامل «متنباز» (open source) است. عبارت «متنباز» بدین معناست که کد بنیادی این سیستمعامل، رایگان محسوب میشود و هرکسی میتواند بخشی از کدها را با توجه به نیازهای خود تغییر دهد. به دلیل متنباز بودن و مشخصههای انعطافپذیر این سیستمعامل، حضور اندروید محدود به گوشیها نمانده و گجتهای متعددی مانند کنسولهای بازی، یخچالهای هوشمند و دیگر موارد از اندروید بهره میبرند.
مهمترین تفاوت گوشیهای اندرویدی و آیفونها چیست؟ از لحاظ وظایف روزمره، این دو سیستمعامل تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند؛ به خاطر اینکه هردوی آنها برای اجرای وظایف معمول از روشهای نسبتا مشابهی استفاده میکنند. اما مهمترین تفاوت آنها در زمینهی شخصیسازی است؛ زیرا اندروید از قابلیتهای شخصیسازی زیادی بهره میبرد و این در حالی است که اپل سیستمعامل iOS را تا حد زیادی محدود کرده است.
انعطافپذیر بودن اندروید فقط به معنای این نیست که تنها سازندگان میتوانند تغییراتی را در آن لحاظ کنند (در ادامه بیشتر به این موضوع میپردازیم)، بلکه این انعطافپذیر بودن به کاربران هم این اجازه را میدهد که تا حد ممکن شخصیسازیهایی را در گجت اندرویدی خود اعمال کنند. بیشتر گوشیهای اندرویدی میتوانند انواع و اقسام لانچرها را اجرا کنند. لانچر به اپلیکیشنی گفته میشود که میتواند رابط کاربری گوشی را تغییر دهد. هرکدام از لانچرها تغییراتی را اعمال میکنند که این تغییرات میتواند بهسادگی تغییر شکل آیکونهای اپلیکیشنها باشد یا به پیچیدگی تغییر نحوهی نمایش نوتیفیکیشنها.
اندروید خالص چیست؟
احتمالا بارها عبارت «اندروید خالص» به گوشتان خورده است. اما اندروید خالص چه نوع اندرویدی است؟ همانطور که از اسم آن پیداست، عبارت اندروید خالص به خالصترین نسخهی اندروید اطلاق میشود. این نسخه از اندروید چندان سنگین نیست و برخلاف دیگر نسخههای اندروید، اندروید خالص از اپلیکیشنهای پیشفرض زیادی بهره نمیبرد و فقط تعدادی از اپلیکیشنهای گوگل در آن تعبیه شده است. اما این سادگی تأثیر منفی بر عملکرد این نسخه نداشته و حتی بر اساس نظر بسیاری از کارشناسان، اندروید خالص یکی از بهترین سیستمعاملهای جهان محسوب میشود. از جمله گجتهای مجهز به این اندروید هم میتوانیم به گوشیهای پیکسل گوگل اشاره کنیم.
در زمینهی انتخاب نسخههای مختلف اندروید، سلیقه و اولویتهای شخصی نقش مهمی را ایفا میکنند؛ اما شایان ذکر است که اندروید خالص معمولا بهعنوان سریعترین نسخهی اندروید در نظر گرفته میشود. این ویژگی نسخهی خالص اندروید، به سبکی آن برمیگردد که باعث میشود این سیستمعامل با بهرهگیری از منابع بیشتر، وظایف موردنظر خود را با سرعت بیشتری انجام دهد.